هدفون استودیویی

راهنمای خرید هدفون استودیویی

راهنمای خرید هدفون استودیویی

چرا باید از هدفون استودیویی استفاده کرد؟

 افرادی که قصد خرید تجهیزات صوتی برای رکورد و ساخت و تنظیم موسیقی دارند به این نکته واقفند که هدفونهای استودیویی یکی از فاکتورهای اصلی برای استودیوها محسوب می شوند و تاثیر آن بر خروجی کار بسیار مشهود و قابل لمس است. بعلاوه به دلیل شرایط محیطی زندگی حال حاضر و کمبود مکان های مناسب از لحاظ اندازه و الزام به رعایت سکوت و آرامش در محیط های پر تراکم ، استفاده از هدفون ها در کار ساخت و تدوین و تنظیم موسیقی اجتناب ناپذیر است.

هدفون استودیویی

هدفون استودیویی

همچنین هر کسی که با یک میکروفن به ضبط صدا می پردازد به یک هدفون خوب نیاز دارد. زمان ضبط صدای زنده در یک اتاق ، هر نویزی توسط میکروفن دریافت و ضبط می شود، در نتیجه نمی توان از بلندگو استفاده کرد زیرا باعث ایجاد فیدبک (بازخورد) زیادی می شود. برای این کار، یک هدفون، ترجیحا با کابلی بلند، ضروری است. راحتی نیز عامل مهم دیگری است، زیرا ممکن است برای مدت طولانی از هدفون استفاده شود . گاهی مقداری نشت (bleed) جزئی از هدفون به میکروفون خواننده وجود دارد، اما این موضوع به ندرت در ضبط باعث ایجاد مشکل می شود. DJ (دی جی ها) را نیز، که برای میکس و cue کردن به هدفون نیاز دارند.

هدفون های خیلی خوب می توانند در میکس کردن نیز به کار بیایند، هر چند به ندرت می توان به طور کامل برای میکس نهایی به هدفون تکیه کرد. زمانی که موسیقی از هدفونی که به دو طرف سرمان وصل شده باشد، پخش می شود دریافت ما از موسیقی نسبت به زمانی که موسیقی از بلندگو در فضای فیزیکی بزرگتری پخش می شود، متفاوت است. بسیاری از موسیقی ها برای شنیدن در بلندگو میکس می شوند. در هر حال هدف باید این باشد که میکس نهایی چه در هدفون و چه در بلندگو صدای خوبی بدهد.

انواع هدفون استودیو

هدفون هایی که گوش ها را در بر می گیرند (circumaural) دارای پدهایی هستند که به طور کامل روی گوش را می پوشانند و بدین ترتیب نویز بیرون را ایزوله می کنند، به همین دلیل این هدفون ها معمولا بزرگ و سنگین هستند. هدفون های supra-aural روی گوش ها می نشینند و محافظت کمتری در برابر نویز محیط و نشت صدا به بیرون دارند، اما سبک تر هستند. این هدفون ها برای DJ ها که نیازی به ایزوله شدن کامل ندارند، مناسب تر هستند. در هر کدام از این دو دسته، دو نوع اصلی هدفون وجود دارد – پشت باز و پشت بسته. برخی از هدفون ها به طور فنی نیمه باز هستند، اما نکات زیر شامل این هدفون ها نیز می شود.

هدفون باز یا هدفون بسته ؟

  • هدفون های پشت باز از یک ترنس دیوسر (transducer) استفاده می کنند که در فضایی با فاصله کمی از سر و در بدنه که از فوم پر شده است قرار می گیرد و معمولا تهویه آن از طریق چند شیار یا سوراخ انجام می شود. هدفون های پشت باز نسبت به هدفون های پشت بسته کم تر رنگ صدا را تحت تاثیر قرار می دهند، زیرا مقداری از صدای بیرون وارد هدفون می شود و به طور کامل ایزوله نیستند. در نتیجه این هدفون ها صدای طبیعی تری به شنونده ارایه می دهند.
    اما ایراد این هدفون ها ایزوله کردن کمتر بین داخل و خارج هدفون است، در نتیجه صداهای بیرون آسان تر وارد هدفون می شوند. به همین دلیل اگر به ایزوله شدن کامل نیاز دارید، این هدفون ها زیاد مناسب نیستند. همچنین سیگنال داخل هدفون می تواند به بیرون نشت کند و توسط میکروفن برداشته شود، به ویژه میکروفن های خواننده که به شخصی که در حال اجرا است، نزدیک تر است. این موضوع به ویژه در زمانی که در ورودی هدفون یک ترک برای مترونوم در نظر گرفته شده است، مشکل ساز می شود، زیرا ممکن است صدای آن در ترک های ضبط شده شنیده شود.
    اما ایراد این هدفون ها ایزوله کردن کم تر بین داخل و خارج هدفون است، در نتیجه صداهای بیرون آسان تر وارد هدفون می شوند. به همین دلیل اگر به ایزوله شدن کامل نیاز دارید، این هدفون ها زیاد مناسب نیستند. همچنین سیگنال داخل هدفون می تواند به بیرون نشت کند و توسط میکروفون برداشته شود، به ویژه میکروفن های خواننده که به شخصی که در حال اجرا است، نزدیک تر است. این موضوع به ویژه در زمانی که در ورودی هدفون یک ترک برای مترونوم در نظر گرفته شده است، مشکل ساز می شود، زیرا ممکن است صدای آن در ترک های ضبط شده شنیده شود.
    هدفون های پشت باز برای مانیتور کردن در حین ضبط مناسب هستند، به شرطی که به میکروفونی که در حال ضبط صدا است زیاد نزدیک نباشید. این هدفون ها برای میکس کردن زیاد مناسب نیستند، زیرا بیس ناپایداری ارایه می دهند، اما هدفون های پشت باز برای بررسی میکس در اواخر کار مناسب هستند.
  • از طرف دیگر، هدفون های پشت بسته سطح صدای بالاتری تولید می کنند، زیرا اجازه وارد شدن صدا به داخل هدفون و یا خروج آن از هدفون را نمی دهند و گوش را نسبت به فضای اطراف آن بیشتر ایزوله می کند. همچنین این هدفون ها صدای بیس بهتری تولید می کنند زیرا فرکانس های پایین داخل هدفون باقی می مانند و بیرون نمی روند.
    در استودیوها تقریبا همیشه از هدفون های پشت بسته برای مانیتور کردن در حین ضبط استفاده می کنند، زیرا این هدفون ها کمتر دچار مشکل نشت صدا می شوند و به برداشت های تمیز کمک می کنند. هدفون های پشت بسته در صورت استفاده برای میکس کردن می توانند اندکی صدا را مصنوعی کنند زیرا طوری صدا را ایجاد می کنند که انگار از داخل سرتان می آید. از آن جایی که این هدفون ها صدای بیرون را تا حد خیلی زیادی ایزوله می کنند و صدا را به صورت مستقیم به داخل گوش شما آتش می کنند، صدای یک ترک را بسیار متفاوت با بلندگو پخش می کنند. به همین دلیل استفاده از هدفون در بررسی میکس بسیار مهم است اما استفاده از هدفون به تنهایی برای میکس مناسب نیست.

نکات مهم در انتخاب هدفون

باید به کاربردی که هدفون دارد فکر کرد. برای گوش دادن به موسیقی به طور معمول، یک هدفون ارزان تر کافی است. برای گوش دادن طولانی یا بررسی میکس، به سراغ هدفون های حرفه ای تر رفت . هدفون های پشت باز و پشت بسته دارای امپدانس ها مختلفی، از ۸ اهم تا چند صد اهم هستند. هدفون هایی که امپدانس پایین تر دارند می توانند صدای بلندتری از فیش استاندارد هدفون تولید کنند و برای رسیدن به یک سطح فشار صدای معین (SPL) به ولتاژ کمتری نیاز دارند. هرچند که در صورت استفاده از تجهیزات حرفه ای صوتی این موضوع کمتر مشکل ساز است تا زمانی که از دستگاه های قابل حملی مثل آیپاد استفاده می کنید.

پاسخ فرکانس هدفون نیز اهمیت دارد، دامنه فرکانس وسیع تر برای میکس کردن و کاربردهای جدی بهتر است. در مشخصات هدفون هر چه عدد پایین کم تر باشد و عدد بالا بیشتر، آن هدفون توان تولید بیس و تریبل بیشتری دارد. یک هدفون پشت بسته خوب با دامنه فرکانس مناسب، می تواند صدای بیس بزرگ و دقیقی ایجاد کند، به ویژه اگر در گذشته از هدفون های ارزان تر یا تو گوشی استفاده کرده باشید.

اگر می خواهید از هدفون برای مدت طولانی استفاده کنید، به راحتی آن نیز توجه نمایید. بند قابل تنظیم، پدهای نرم و کابل بلند برای حرکت آزادانه از نکات مهم است. کابل های اضافی مخصوص هدفون نیز قابل تهیه هستند و قیمت پایینی دارند. همچنین می توان از آمپلی فایرهای مخصوص هدفون استفاده کرد که برای گرفتن خروجی های متعدد هدفون با ولوم مناسب به کار می روند، برای مثال در ضبط صدای یک گروه که همه افراد نیاز به یک هدفون برای مانیتور داشته باشند. همچنین امکان چرخش هدفون برای استفاده با یک گوش را در نظر داشته باشید، امکانی که برای برخی خواننده ها مهم است.